Üniversiteleri Keşfedin
Yurtdışında Üniversite Eğitimi
Sınav stresi, dil öğrenme çabası, gelecek kaygısı, kararsızlık ve üniversitede kalifiye bir eğitim alınıp alınamayacağına dair soru işaretleri… Günümüzde gençlerin yakasından düşmeyen ve gençlerin daima psikolojik baskı altında hissetmesine sebep olan bu gibi problemler herkesin malumu. Peki üniversiteye hazırlanan gençlerin bu problemlerini çözmenin çok kolay olduğunu söylesek? Evet, yanlış duymadınız, yurtdışında üniversite eğitimi görmek ve gençlerde anksiyeteye sebep olan sıkıntılı sınav-tercih dönemlerini geride bırakmak artık hiç olmadığı kadar kolay!
Amerika’da üniversite okumak istiyor ama nereden başlayacağını bilemiyorsan, işte karşında Amerika’da üniversite yaşamına dair tüm detaylar
Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları Saymakla Bitmiyor!
Yurtdışında üniversite eğitimi almak, her şeyden önce uluslararası platformda kendinizi daha öğrenciyken göstermenizi ve mezun olur olmaz hatırı sayılır firmaların radarına girmenizi sağlar. Yurtdışında üniversite okuduğunuz zaman; mesleki, akademik ve dil becerilerinizi geliştirmenin yanında kişisel gelişiminizi de eksiksiz bir şekilde tamamlamış olursunuz. Okuduğunuz bölüm ve çalışmak istediğiniz sektör ne olursa olsun, diplomanızı aldığınız günden itibaren profesyonel yaşama atılmaya hazır olmanın ve kendi yaş grubunuzdaki rakiplerinizden daima bir adım önde olmanın keyfini yaşarsınız.
Çoğu Avrupa Birliği ülkesinde lisans eğitiminin 3 yıl, yüksek lisans(master) programlarının ise 1 yıl sürdüğünü de belirtmekte fayda var. Böylece üniversite eğitiminizi daha kısa sürede tamamlayabilir ve profesyonel hayata bir an önce atılarak mesleğinizi icra etmeye başlayabilirsiniz.
Yurtdışında üniversite eğitimi alarak; çok uluslu bir kampüste okuyarak dünyanın dört bir yanından insanlarla tanışmak, Avrupa Birliği ülkeleri arasında özgürce seyahat ederek tatillerinizi en iyi şekilde değerlendirmek ve en az iki yabancı dili ana diliniz kadar iyi öğrenerek kariyer basamaklarını hızla tırmanmak işten bile değil! İnsan hayatının en güzel yılları olarak değerlendirilen üniversite yıllarınızı doya doya yaşamak ve hayallerinizi gerçekleştirmek için yurtdışında okuma fırsatını kaçırmayın!
Yurtdışında Üniversite Fiyatları
Yurtdışı üniversite fiyatları belirlenirken, öncelikle üniversitenin bulunduğu ülke ve şehir dikkate alınır. Fiyatları belirleyen en önemli diğer etkenler ise üniversitenin sunduğu fiziksel imkanlar, öğrencinin okumak istediği bölüm ve toplam eğitim süresidir. Tüm bunların yanında, öğrencinin; konaklama, yeme-içme, ulaşım ve sağlık sigortası gibi diğer yaşam maliyetlerini de hesaba katmak gerekir.
Yurtdışında üniversite okumanın maliyeti pek çok değişken gider kalemine bağlı olduğu ve üniversiteler kampanya dönemlerinde tatmin edici indirimler uyguladığı için kesin ve net sayılar belirtmek mümkün değildir. Ancak aklınızda genel bir tablo oluşması açısından yaklaşık maliyetleri aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
- Amerika'da yıllık üniversite eğitim ücreti+yıllık yaşam maliyeti ortalama 30 bin dolar
- İngiltere'de yıllık üniversite eğitim ücreti+yıllık yaşam maliyeti ortalama 20 bin pound
- Kanada'da yıllık üniversite eğitim ücreti+yıllık yaşam maliyeti ortalama 25 bin Kanada doları(1 Kanada doları yaklaşık 0,8 ABD doları)
- Almanya'da yıllık üniversite eğitim ücreti+yıllık yaşam maliyeti ortalama 8 bin Euro
- Polonya'da yıllık üniversite eğitim ücreti+yıllık yaşam maliyeti ortalama 7 bin Euro
- Avustralya'da yıllık üniversite eğitim ücreti+yıllık yaşam maliyeti ortalama 30 bin Avustralya doları(1 Avustralya doları yaklaşık 0,75 ABD doları)
Tıp bölümü dışındaki bir bölümü ülkemizdeki bir vakıf üniversitesinde okumanın ortalama maliyetinin 50-60 bin TL olduğunu dikkate alırsak, yurtdışında üniversite okumanın ütopik bir durum olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Ne Yapmalı?
Lisans, yüksek lisans veya doktora eğitiminizi yurt dışında tamamlamaya karar verdiyseniz, yapmanız gereken ilk iş hangi ülkede okuyacağınızı belirlemektir. Bu noktada ülkelerin eğitim ve yaşam maliyeti, iklim koşulları, mutfakları ve sosyal ve kültürel durumları gibi kriterleri göz önünde bulundurabilirsiniz.
Beklentilerinize ve bütçenize en uygun şekilde cevap veren ülkeyi belirledikten sonra sıra okul seçiminde. Yurtdışı üniversiteleri listesi uzun, seçenekler bol… Haliyle, doğru seçimi yapmak da bir o kadar zor. Ancak okulun konumunu, okuldaki yabancı öğrencilerin yüzdesini ve okulun yabancı öğrencilere sunduğu imkanları değerlendirerek bu uzun mu uzun listeyi yalnızca birkaç seçeneğe kadar düşürebilirsiniz. Ardından aşağıdaki belgeleri hazırlayarak son adıma geçebilirsiniz:
- Uluslararası öğrenci başvuru formu
- Başvuru ücreti
- Referans mektupları
- Lise diploması/mezuniyet belgesi
- Orijinal lise transkripti
- TOEFL skoru
- SAT skoru(Opsiyonel)
- Banka referans mektubu
- Kendinizi ve eğitim ve kariyer hedeflerinizi anlatan bir kompozisyon
Üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte, lisans eğitiminde yurtdışında üniversite okumak için gerekenler yukarıdaki gibidir. Yüksek lisans ve doktora için farklı belgeler talep edilebilir.
Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Sınav Var Mı?
Amerika’da üniversiteleriyle ilgili en çok merak edilen konu başlıklarından biri olan YÖK denkliği, karar verme aşamasındaki öğrenciler için oldukça önemli. Zira Amerika’da lisans eğitimini tamamladıktan sonra alacağın diplomanın Türkiye’de geçersiz olmasını istemezsin, değil mi?
Amerika üniversitelerinin çok büyük çoğunluğu, dünya çapında kabul gören saygın kurumlardır. Bu üniversitelerden alacağın diploma, dünyanın hemen her yerinde geçerlidir ve öz geçmişine muazzam bir prestij katar. Aynı şekilde bu diplomalar ülkemizde de koşulsuz şartsız geçerliliğe sahiptir. Amerika üniversitelerinden alacağın diplomayı, Türkiye’de işe girmek veya lisansüstü eğitime başvurmak için kullanabilirsin.
Sayıları çok az da olsa, YÖK denkliğine sahip olmayan Amerika üniversiteleri de mevcuttur. Eğer YÖK denkliğine sahip olmayan bir üniversitede okumak istiyorsan alacağın diplomanın YÖK denkliği kazanması için bazı ön şartları sağlaman gerekir. Bu ön koşullar, okumak istediğin bölüme göre değişiklik gösterebilir ancak büyük çoğunluğu ÖSYM tarafından düzenlenen üniversiteye geçiş sınavıyla alakalıdır. Hangi bölüm için hangi ön şartları sağlaman gerektiğini öğrenmek için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsin:
Ülkemizdeki bir vakıf üniversitesinde okumakla aynı maliyetlere yurtdışında üniversite eğitimi almanın en kısa yolu OK TAMAM’dan geçer. Yurt dışına gönderdiği binlerce mutlu öğrencisiyle göz dolduran OK TAMAM, daima bir tık ve bir telefon uzağınızda. Dilerseniz bizi Kadıköy ofisimizde de ziyaret edebilir ve yurtdışı üniversite eğitimi ile alakalı aklınıza takılan tüm sorulara anında yanıt bulabilirsiniz. Sınavlar, ücretler, indirimler, ülke seçimi ve okul seçimi gibi konularda en doğru kararı almanız için her adımınızda yanındayız!
Türkiye'de Üniversite Kazanıp Yurtdışında Okumak Mümkün Mü?
Kesinlikle evet! Özellikle Amerika,İngiltere,Kanada,İrlanda ve Avustralya üniversiteleri, ülkemizde herhangi bir üniversitenin herhangi bir dört yıllık bölümündeki okuyan öğrencileri kabul etme konusunda bir hayli istekli. Halihazırda Türkiye’de okuyor ama bölümünüzü değiştirerek veya kendi bölümünüzde kalarak yurtdışında okuma hayali kuruyorsanız, detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz!