IELTS Sınav IELTS Sınav Hazırlık Kursları
IELTS sınavlarına en iyi şekilde hazırlanmak ve hedefledikleri puana ulaşmak isteyen öğrenciler, dünyanın dört bir yanındaki kurumlarda çeşitli yoğunluktaki sınav hazırlık programlarını değerlendiriyor. Peki söz konusu hazırlık kurslarının odağındaki IELTS nasıl bir sınavdır, ne işe yarar, nasıl puanlanır ve yıl içerisinde kaç kez düzenlenir? IELTS sınavına dair en detaylı ve kilit bilgileri öğrenmek istiyorsan doğru yerdesin! İşte karşında, A’dan Z’ye IELTS sınavı…
IELTS veya uzun ismiyle International English Language Testing System, dünyanın dört bir yanındaki bireylerin İngilizce seviyelerini ölçme amacıyla yapılan ve yine dünyanın dört bir yanında geçerliliği olan bir dil sınavı. Otuz yılı aşkın süredir düzenlenmeye devam eden IELTS; Cambridge Üniversitesi ve British Council gibi prestijli kurumlar tarafından organize ediliyor.
IELTS Sınav IELTS Sınavının Amacı ve Kullanım Alanları
Günümüzde iki farklı IELTS sınavı mevcut. Bunlardan ilki, yurt dışında üniversite okumak(lisans, yüksek lisans veya doktora) veya yurt dışındaki üniversitelerde öğretim üyesi olmak isteyen bireylerin dil yeteneklerini, genel İngilizce alanında olduğu kadar akademik İngilizce alanında da ölçmeyi hedefleyen IELTS Akademik sınavıdır.
- IELTS Genel İngilizce olarak adlandırılan diğer bir IELTS sınavı ise çoğunlukla oturma ve çalışma izni almak için kullanılmakla birlikte, ilk ve orta öğretim kurumlarında eğitim görmek ve göç başvurusu yapmak için de oldukça işlevseldir. Ayrıca Türkiye'de veya ana dili İngilizce olmayan başka bir ülkedeki uluslararası bir şirketlere iş başvurusu yaparken de bu sınav türünden almış olduğun puan sorulabilir. IELTS Genel İngilizce sınavında, mesleki veya akademik detaylardan ziyade katılımcıların genel İngilizce becerilerini ölçmek amaçlanır.
IELTS Sınav IELTS Sınavı Kaç Bölümden Oluşur?
IELTS hakkında en çok merak sorulan sorulardan biri de “IELTS kaç bölümden oluşur?” sorusudur. Bu sorunun yanıtı, bir üst başlıkta bahsi geçen iki sınav türü için de aynıdır: IELTS sınavı dört bölümden oluşur. Sınavı oluşturan dört bölümü aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
- Dinleme Bölümü(Akademik ve genel IELTS için aynı konu başlıkları)
- Okuma Bölümü(Akademik ve genel IELTS için aynı konu başlıkları)
- Yazma Bölümü(Akademik ve genel IELTS için farklı konu başlıkları)
- Konuşma Bölümü(Akademik ve genel IELTS için farklı konu başlıkları)
- Dinleme Bölümü: Akademik konuşmalar ve günlük hayattan uzun diyalogların katılımcıya dinletilmesi ile başlayan TOEFL dinleme bölümü sırasında katılımcı not tutmakta serbesttir. Dinleme bölümünde, katılımcılara, soru sayısına göre 41 ila 57 dakika süre verilir.
- Konuşma Bölümü: TOEFL konuşma bölümü ortalama 17 dakika sürer ve bu bölümde katılımcıya yöneltilen soru sayısı 4'tür. Konuşma bölümünün ilk sorusu, katılımcının kendini tanıtması ve kendi fikirlerini açıklaması üzerine yoğunlaşırken diğer üç soru katılımcının okuma ve dinleme becerilerini konuşma becerisiyle birleştirme üzerinedir.
- Okuma Bölümü: Genellikle minimum 600 ve maksimum 700 kelimeden oluşan 3-4 okuma parçasının okunmasını ve parçalara ilişkin test sorularının çözülmesini içerir. Parça başına ortalama ortalama 12 soru sorulur ve toplam soru sayısına göre sınav süresi 54 ila 72 dakika aralığında değişiklik gösterir. Sorular; cümle özetinden metin özetine, referans tespitinden metin eklemeye kadar çeşitli formlarda sorulabilir ve tabii ki katılımcının kelime dağarcığını ölçmek de bu bölümün temel görevlerinden biridir.
- Yazma Bölümü: TOEFL yazma bölümü toplam 50 dakikadan oluşur ve katılımcılardan iki farklı metin oluşturmaları talep edilir. Yazma bölümünün 20 dakikadan oluşan ilk aşaması, katılımcının okuma ve dinleme becerilerini de sınayan bütünleşik bir görev içerir. TOEFL yazma bölümün 30 dakikadan oluşan ikinci aşamasında ise katılımcının sadece yazma becerilerini sergileyeceği bir essay(deneme metni) oluşturması istenir. Deneme metninin konusu TOEFL tarafından belirlenir.
IELTS Sınav
IELTS’nin okuma, dinleme ve yazma bölümleri aynı gün içerisinde tamamlanır ancak konuşma bölümü diğer üç bölümden bir hafta sonrası veya öncesi için de organize edilebilir.
IELTS sınavının hangi bölümünde ne kadar süren olacağını ve nasıl bir aşamadan geçeceğini merak ediyorsan aşağıdaki listeyi inceleyebilirsin:
- Dinleme Bölümü: IELTS'nin bu bölümü yaklaşık yarım saat sürer. Katılımcılar, dinleme bölümünde toplam 4 farklı ses kaydı dinleyerek kayıtlardaki ana düşünceye, detaylara ve hikayenin gelişimini takip etmeye odaklanırlar. Katılımcılar, bu bölümde toplam 40 soru yöneltilir.
- Konuşma Bölümü: IELTS'nin konuşma bölümü 11 ila 14 dakika sürer. Katılımcı, konuşma bölümüne; ailesini, mesleğini, hobilerini ve kişisel özelliklerini tanıtarak başlar. Konuşma bölümünün ikinci aşamasında ise mülakat görevlisi, konuşmacıya spesifik bir konu başlığı içeren görev kartını verir ve katılımcının bu konu üzerine birkaç dakika konuşma yapmasını bekler. Katılımcının, konu başlığı üzerine birkaç dakika konuştuktan sonra, mülakat görevlisinin konu hakkındaki 1-2 sorusunu da akıcı bir şekilde yanıtlaması gerekir.
- Okuma Bölümü: IELTS'nin okuma bölümü için katılımcılara tam bir saat süre verilir ve işaretleme süresi de bu süreye dahildir. Kitap, bülten, dergi ve reklam metinlerinden alınmış olan metinler katılımcılara verilir ve bu metinlerle alakalı toplam 40 soru sorulur. IELTS Genel İngilizce sınavındaki metinler daha çok günlük yaşamından içinden alınmış metinler iken, IELTS Akademik sınavındaki metinler bir tık daha uzun ve katılımcının akademik kelime dağarcığını da ölçmeye yönelik metinlerdir.
- Yazma Bölümü: IELTS'nin yazma bölümü iki aşamada gerçekleşir. İlk aşama için 20 dakika ve ikinci aşama için 40 dakika olmak üzere katılımcılara toplam 60 dakika süre verilir. İlk aşamada, verilen materyal ve bilgileri objektif bir yaklaşımla yazıya dökme görevini üstlenen katılımcılar, ikinci aşamada bir problem veya bir bakış açısı hakkında subjektif bir yaklaşımla yazıya dökme görevini üstlenirler. Birinci aşamada minimum 150, ikinci aşamada ise minimum 250 kelimelik bir mektup yazılması gerekir.
IELTS Sınav IELTS Sınavında Puanlama
IELTS sınavında bir katılımcının alabileceği en yüksek puan 9’dur. Katılımcıların notu belirlenirken aşağıdaki işlemler uygulanır:
- Dinleme, okuma, konuşma ve yazma bölümlerinin her biri kendi içerisinde 9 üzerinden puanlanır.
- Katılımcının dört bölümden elde etmiş olduğu puanların hepsi toplanır. Toplama işleminden elde edilen sonuç dörde bölünür ve katılımcının ortalama puanı bulunur.
- Katılımcının ortalama puanı, virgülden sonraki kısım dikkate alınarak bir üst veya bir alt puana yuvarlanır. Çünkü IELTS'de puan aralıkları yarım puandır ve puanlar [0-0.5-1...8-8.5-9] şeklinde ilerler.
- Katılımcının ortalama puanının virgülden sonraki kısmı 0.25 veya 0.75 ile bitiyorsa üst puana yuvarlama işlemi gerçekleştirilir. Aksi durumlarda ise alt puana yuvarlama işlemi gerçekleştirilir.(Örneğin: 6.26=6.5, 6.85=7 veya 4.24=4 gibi)
IELTS Sınav IELTS Sınavı Ne Zaman Yapılır?
IELTS sınavı, yılda 30 ila 40 sefer yani diğer bir deyişle yaklaşık 10 gün aralıklarla organize edilir. Kontenjan problemi yaşamak istemeyen adaylara sınav tarihinden en az 30 gün öncesinde başvurularını tamamlamış olmaları tavsiye edilir. Bilgisayarlı IELTS sınavı ise çok daha kısa aralıklarla yapılmaktadır. Bilgisayarlı IELTS sınavı, yılın bazı dönemlerinde 1-2 günlük aralarla dahi düzenlenebilmektedir. IELTS sınavlarının her biri, yapıldıkları tarihten itibaren iki yıl geçerlidir.