SAT Sınav SAT Test Hazırlık Kursları
Günümüzün en popüler ve en önemli uluslararası sınavlarından biri olan SAT, her yıl on binlerce öğrencinin girdiği bir genel yetenek sınavı. Başta Amerika’daki eğitim kurumları olmak üzere, SAT sınavından yüksek bir puan almak dünya çapındaki çoğu kolej ve üniversitenin ilk kabul şartları arasında yer alıyor. Yurt dışında üniversite okuma hayalini gerçekleştirmek isteyen öğrenciler soluğu SAT sınav hazırlık kurslarında alıyor.
SAT veya uzun ismiyle Scholastic Aptitude Test, 1926 yılından bu yana ABD’nin köklü eğitim ve sertifikasyon kurumlarından College Board tarafından düzenlenmeye devam ediyor. Neredeyse 100 yaşındaki SAT sınavı hakkındaki en detaylı bilgilere bu rehberde ulaşabilirsin. Dilersen başlayalım…
SAT Sınav SAT Test Sınavının Amacı ve Kullanım Alanları
SAT, Amerika merkezli bir sınav olsa da Avrupa’daki ve Kanada’daki pek çok elit üniversite de SAT puanıyla öğrenci kabulü yapıyor. 2016 yılında yapılan değişikliklerden ötürü kimi kaynaklarda yeni SAT sınavı olarak da geçen sınav, sadece uluslararası öğrencilere değil, Amerikan vatandaşı bireylere de hitap ediyor. Ayrıca, ülkemizdeki üniversiteler de yabancı uyruklu öğrenci kabulü yaparken SAT sınav sonucu talep ediyor.
Genellikle lise son sınıf ve liseden yeni mezun olmuş olan öğrencilerin katıldığı SAT sınavının amacı, katılımcıların; işlem becerisinden İngilizce kelime dağarcığına, metin anlama ve yorumlamadan kompozisyon yazmaya kadar kapsamlı bir genel yetenek sınavına tabi tutulmasıdır.
SAT Sınav SAT Sınavı Kaç Bölümden Oluşur?
SAT sınavı, temelde iki bölümden oluşur ve bu bölümler de kendi içerisinde farklı derslere ayrılır. SAT 1 veya Reasoning Test ismiyle de adlandırılan ilk bölüm tüm başvurularda geçerlidir. SAT 2 veya Subject Test olarak adlandırılan ikinci kısım ise sadece bazı okul ve bölümler için zorunludur.
SAT sınavındaki test sorularında katılımcılar 4 şık arasından seçim yapar ve yanlışlar doğruları götürmez. Bu yüzden sınava girecek olan bireylerin hiçbir soruyu boş bırakmaması ve her soruya mutlaka cevap vermesi tavsiye edilir. Ayrıca 2016 yılında gelen bir dizi değişiklik ile yeni SAT sınavı çok daha uzun metinler barındırmaya başladı. Bu yüzden sınava hazırlanırken İngilizce okuma ve anlama konusuna çok sıkı çalışmanı tavsiye ediyoruz, zira sınavdaki bazı matematik problemleri bile katılımcıların işlem yeteneğinden çok okuduğunu anlama ve yorumlama yeteneklerine yönelik hazırlanıyor.
Tüm okul ve bölümler için zorunlu olan SAT 1 sınavı, toplamda 225 dakika sürüyor ve aşağıdaki bölümlerden oluşuyor:
- Matematik Bölümü: Matematik ve geometri sorularından oluşan bu bölüm de kendi içerisinde iki bölümden oluşuyor. İlk kısımda, katılımcılara 20 soru yöneltiliyor ve 25 dakika veriliyor. Matematik bölümünün ikinci kısmında ise katılımcılara 38 soru soruluyor ve 55 dakika veriliyor. İkinci kısımda hesap makinesi kullanımı serbest bırakılıyor.
- Okuma(Reading) Bölümü: SAT 1'in meşhur okuma bölümü de yine kendi içerisinde iki kısma ayrılıyor. İlk kısımda 5 uzun metin okuyan ve bu paragraflarla alakalı 52 soruya cevap veren katılımcılar, 62 dakikaya sahip oluyor. Okuma bölümünün ikinci kısmı ise 35 dakika sürüyor ve katılımcıların gramer ağırlıklı 44 soruya cevap vermesi talep ediliyor.
- Yazma(Writing) Bölümü: SAT 1'in yazma bölümü, resmi puana eklenmediği için bazı öğrenciler bu bölüme katılmıyor. Ancak çoğu üniversite, resmi puanın yanında öğrencinin SAT sınavında yazmış olduğu kompozisyonu da görmek ve değerlendirmek istiyor. Yani bu bölüme katılıp katılmamak biraz da tercih etmek istediğin üniversitelerin kabul kriterlerine bağlı. Ayrıca SAT sınavının yazma bölümü, çoğu sınavın aksine sıfırdan bir metin oluşturmayı değil, 700 kelime uzunluğundaki hazır bir metni analiz etme üzerine kurulu. Yazma bölümünün 50 dakika içerisinde tamamlanması talep ediliyor.
SAT 1 bölümü; mühendislik, sağlık(tıp fakültesi de dahil) ve işletme temelli bölümler için büyük önem taşıyor. Yalnızca bir saat süren SAT 2 sınavı ise daha çok sözel ve eşit ağırlık temelli bölümler için önem taşıyor ve belli başlı bölümlerden oluşmuyor. SAT 2 sınavının bölümleri ve içeriği, öğrencinin tercih etmek istediği bölüm ve uzmanlaşmak istediği akademik alana göre belirleniyor. Örnek teşkil etmesi açısından en popüler SAT 2 sınav bölümlerini aşağıdaki gibi listeleyebiliriz:
- Tarih
- Matematik
- Biyoloji
- İngilizce
- Japonca
- Çince
- Fizik
- Kimya
- Fizik
Daha önce de belirttiğimiz gibi, kimi üniversite ve bölümler, öğrencinin sadece SAT 1 puanıyla ilgilenirken kimi üniversite ve bölümler hem SAT 1 hem de SAT 2 puanı talep edebilir.
SAT Sınav SAT Test Sınavında Puanlama
SAT 1 ve SAT 2 bölümlerinin puanları ayrı ayrı hesaplanır. Ancak SAT puanı dendiğinde akla ilk gelen puan türü, öğrencinin SAT 1 bölümünden elde ettiği puandır. SAT 1 bölümünün okuma kısmı ile matematik kısmı eşit ağırlığa sahiptir ve her ikisi de 800 puan üzerinden değerlendirilir. Yani SAT 1 bölümünden elde edilebilecek en yüksek puan 1600’dür. SAT 1 için genel ortalama 1000 puandır ve fark yaratmak isteyen adayların 1000 puanın üzerini hedeflemesi tavsiye edilir.
SAT Sınav SAT Test Sınavı Ne Zaman Yapılır?
SAT sınavı normal şartlar altında yılda toplam altı kere, bir diğer deyişle iki ayda bir düzenlenir. SAT sınavından alınan puanlar Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerine başvuru yapmak için tam 5 yıl boyunca geçerlidir. Ancak yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere yapacağı başvurularda SAT yalnızca iki yıl geçerlidir.