SSAT Sınav SSAT Sınav Hazırlık Kursları
Liseyi yurt dışında okumak ve geleceğini garanti altına almak isteyen öğrencilerin radarındaki SSAT, başta İngiltere, Kanada ve Amerika olmak üzere dünyanın dört bir yanında kabul gören bir sınavdır. SSAT sınavında hedeflediği puana ulaşmak isteyen öğrencilere hizmet veren SSAT sınav hazırlık kursları, öğrencilerin sınava bilinçli ve sistematik bir şekilde hazırlanmasını sağlıyor.
SSAT sınavı, bazı ülkelerde lisenin yanı sıra kolejlerde de geçerliliğe sahip. SSAT sınavının hangi tarihte yapılacağı, sınavda hangi bölümlerin yer aldığı ve SSAT sınav süresinin toplam kaç dakika olduğu gibi önemli bilgilere bu rehberde ulaşabilirsin. İşte karşında, tüm detaylarıyla SSAT sınavı…
SSAT Sınav SSAT Test Sınavının Amacı ve Kullanım Alanları
Öğrencilerin matematik bilgilerini ve sözel becerilerini ölçme amacıyla düzenlenen SSAT sınavı, üçüncü sınıftan on birinci sınıfa kadar geniş bir yaş grubuna yöneliktir. Katılımcının hangi sınıfta olduğuna bağlı olarak hangi SSAT sınavına girmesi gerektiği belirlenir. SSAT sınavı; giriş, orta ve üst olmak üzere üç ayrı seviye için farklı sorularla düzenlenir. Üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri giriş seviyesindeki SSAT sınavına(Elementary Level SSAT), beşinci ve altıncı sınıf öğrencileri orta seviyedeki SSAT sınavına(Middle Level SSAT) ve daha üst sınıftaki öğrenciler de üst seviye SSAT sınavına(Upper Level SSAT) katılabilirler.
SSAT sınavına her yıl 70 binin üzerinde öğrenci katılıyor. SSAT, Amerika merkezli bir sınav olmasına rağmen, SSAT sınavından yüksek bir puan almak dünyanın hemen her yerinde birbirinden kaliteli okullardan kabul almanın kapılarını aralıyor.
SSAT Sınav SSAT Sınavı Kaç Bölümden Oluşur?
SSAT sınavının üç farklı seviye için düzenlendiğinden bahsetmiştik. Söz konusu seviyelerin hepsinde aynı sayıda soru olmasına karşın giriş seviyesi sınavında katılımcılara verilen süre 2 saat 5 dakika iken orta ve üst seviyelerindeki sınav katılımcılarına 3 saat 10 dakika süre veriliyor.
SSAT sınavı toplam beş bölümden oluşuyor:
- Matematik Bölümü
- Sözel Bölümü
- Okuma(Reading) Bölümü
- Yazma(Writing) Bölümü
- Deneysel Bölüm
SSAT sınavındaki beş bölümde de farklı sayıda soru bulunur ve her bölümün süresi kendine aittir. Örneğin; sözel bölümü için tanınan sürede soruları hızla bitirip kalan süreyi matematik bölümüne aktarmak mümkün değildir. Soru dağılımı ve bölümler hakkındaki diğer detaylar için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsin:
- Matematik Bölümü: SSAT sınavının matematik bölümünde, katılımcılara toplam 30 soru yöneltilir. Matematik bölümü, orta ve üst seviye için 25 dakika, giriş seviyesi için 30 dakika sürer. Matematik bölümündeki sorular, katılımcıların genel işlem yeteneklerini ve matematik bilgilerini ölçmeye yöneliktir.
- Sözel Bölümü: SSAT sınavının sözel bölümünde de matematik bölümünde olduğu gibi 30 soru bulunur. Sözel bölümü, orta ve üst seviye için 30 dakika, giriş seviyesi için 20 dakika sürer. Bu bölümdeki sorular, genellikle katılımcıların İngilizce kelime dağarcığını ölçmeye yöneliktir.
- Okuma(Reading) Bölümü: Birkaç okuma metninin okunmasını ve bu metinlerle alakalı 28 sorunun cevaplanmasını kapsayan okuma bölümü, orta ve üst seviye için 40 dakika, giriş seviyesi için 30 dakika sürer.
- Yazma(Writing) Bölümü: Katılımcılardan, SSAT'ın belirleyeceği bir konu üzerine örnek metin oluşturmaları istenir. Bu bölümün süresi orta ve üst seviye için 25 dakika, giriş seviyesi için 15 dakikadır. Farklı seviyelerde farklı kelime sayıları talep edilebilir.
- Deneysel Bölüm: SSAT sınavının deneysel kısmında katılımcılara matematik, sözel ve okuma alanlarından karma sorular sorulur. Deneysel bölümde toplam 16 soru mevcuttur ve bölüm süresi tüm seviyeler için 15 dakikadır.
SSAT sınavı yapılırken, bölümler arasında 5-10 dakikalık minik teneffüsler verilir.
SSAT Sınav SSAT Test Sınavında Puanlama
SSAT’ın giriş seviyesindeki sınavında yanlışlar doğruyu götürmez. Orta ve üst seviyelerdeki sınavlarda ise 4 yanlış 1 doğruyu götürür. Bu yüzden Elementary Level SSAT sınavına girecek olan adaylara tüm soruları mutlaka işaretlemeleri tavsiye edilerken diğer iki sınava girecek olan adaylara yalnızca kesin cevabına ulaştıkları soruları işaretlemeleri tavsiye edilir.
SSAT sınavının yazma ve deney bölümü puanları, resmi sonuca dahil edilmez. Ancak SSAT sınavıyla öğrenci kabulü yapan okulların neredeyse tamamı öğrencinin sınav sırasında yazmış olduğu metni ve cevaplandırmış olduğu deneysel bölüm problemlerini de dikkate alır.
SSAT sınavının yazma ve deneysel bölümlerinin dışında kalan üç bölüm, giriş seviyesi için 600, orta seviye için 770 ve üst seviye için 800 puan üzerinden ayrı ayrı değerlendirilir. Katılımcının; matematik, sözel ve okuma bölümlerinden almış olduğu puanlar toplanır ve resmi sonuç belirlenmiş olur.
Katılımcının SSAT sınavından kaç puan alması gerektiği, katılımcının başvurmak istediği okulun kabul şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Sınav merkezi sınav sonuçlarını sadece katılımcılara açıkladığı için ortalama SSAT puanı hakkında fikir yürütmek pek sağlıklı olmayacaktır. Kısacası katılımcı, diğer adayların puanlarından ve ortalama SSAT puanından ziyade başvurmak istediği okulun kriterlerine odaklanmalıdır.
SSAT Sınav SSAT Sınavı Ne Zaman Yapılır?
SSAT, normal şartlar altında yılda sekiz defa düzenlenir. SSAT puanları, yalnızca düzenlendiği yılın başvuru dönemleri için geçerlidir. Ancak bazı okullar bu kuralı esnetebilir ve birkaç yıllık sınav sonuçlarını da dikkate alabilir.