AP Sınav AP Sınav Hazırlık Kursları
AP veya İngilizce açılımıyla Advance Placement, gezegenimizin pek çok ülkesinde üniversiteye girmek için gerekli olan son derece popüler bir sınavdır. Toplamda 60’dan fazla ülkede geçerliliği olan AP sınavı, yükseköğretim sürecini yurt dışında tamamlamak ve geleceği için dev bir adım atmak isteyen gençler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Dünyanın hemen her köşesinde AP sınavından yüksek bir puan almak isteyen öğrencileri hedeflediği puana ulaştırmayı amaçlayan AP sınav hazırlık kursları ile karşılaşmak mümkün. Peki AP sınavı, öğrencilerin hangi becerilerini ölçmeye yöneliktir? AP sınavı kaç bölümden oluşur, bu bölümlerde hangi konu başlıkları sorulur ve sınavın toplam süresi kaç dakikadır? Eğer sen de AP sınavına girmeyi ve hayallerindeki üniversiteye kavuşmayı planlıyorsan, AP sınavına dair tüm detayları bu rehberde bulabilirsin! Hazırsan başlayalım…
AP Sınav AP Test Sınavının Amacı ve Kullanım Alanları
AP sınavı, çoğu İngilizce ve genel yetenek sınavından farklıdır. Çünkü AP sınavına katılmadan önce, gitmek istediğin üniversitenin taleplerini de dikkate alarak kapsamlı bir hazırlık prosedürünü tamamlaman gerekir. Söz konusu hazırlık prosedürünü, AP programı dahilindeki dersler arasından seçim yapmak ve bu derslere sıkıca hazırlandıktan sonra AP sınavında söz konusu dersle alakalı sorular çözmek şeklinde özetleyebiliriz.
AP sınavının temel amacı, lise çağındaki öğrencilerin giriş seviyesindeki üniversite derslerini almaları, üniversiteye akademik ve mental anlamda erken yaşlarda hazırlık yapmalarıdır. AP programında; matematikten ve bilgisayar bilimlerinden tarih ve toplum bilimlerine, fen bilimlerinden İngilizce’ye kadar toplam yedi farklı başlıkta kırk ders sunulur. Çoğu üniversitenin kabul kriteri, AP programında 3 ders almış ve AP sınavında bu üç dersten de başarılı olmuş olmaktır ancak bazı üniversiteler 4 veya 5 ders de talep edebilir.
AP sınavından yüksek puan alan öğrenciler, Oxford’dan MIT’ye, Harvard’dan Yale ve Stanford’a kadar gezegenimizin en önemli ve en prestijli üniversitelerine giriş yapabilir. Ayrıca AP sınavından yüksek puan alan öğrenciler, ülkemizdeki bazı köklü üniversitelerden burs kazanma şansına da sahip oluyor.
AP Sınav AP Sınavı Kaç Bölümden Oluşur?
AP sınavı, temel olarak iki bölümden oluşur. İlk bölüm, test sınavıdır ve öğrencinin seçtiği derslerle alakalı soruları cevaplandırması talep edilir. Sınavın ikinci bölümünde ise genellikle kompozisyon yazma ve/veya okuduğunu anlamaya dayalı soru tipleri bulunur. AP sınavındaki toplam soru sayısı ve toplam süre, katılımcının kaç dersten sınava gireceğine göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak, AP sınav süresi 1.5 saat ila 3 saat 15 dakika aralığındadır.
AP Sınav AP Test Sınavında Puanlama
AP sınavında, tüm dersler kendi içinde puanlanır ve bir dersten alınabilecek tavan puan 5’dir. Katılımcıların, bir dersten başarılı olmak için 5 üzerinden en az 3 puan alması gerekir. 3 ayrı dersten minimum 3 puan alan katılımcılar, AP Scholar unvanı almaya hak kazanmış olur.
AP Sınav AP Sınavı Ne Zaman Yapılır?
AP sınavı, ülkemizde her yıl Mayıs ayında yapılır ve sınav sonuçları 2 ay içerisinde açıklanır. AP sınav sonuçları tam dört yıl boyunca sistem üzerinde saklanır ve sınav sonuçlarının da bu süre zarfında geçerliliği vardır.