TOEFL TOEFL Sınav Hazırlık Kursları
Amerika, toplamda 50 eyalet ve 300 şehir içeren devasa bir ülke. Hal böyle olunca lisede Amerika’ya gitmek için tercih edebileceğin sayısız alternatifin arasında kaybolmak işten bile değil. Ancak eğitim kalitesini ölçmek için yapılan pek çok araştırmada başı çeken eyaletleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
TOEFL veya uzun ismiyle Test of English as a Foreign Language, binlerce kurum tarafından otorite olarak kabul edilen bir İngilizce seviye tespit sınavıdır. İlki 1964 yılında düzenlenen ve o gün bugündür gezegenimizin en prestijli dil sınavlarından biri olmaya devam eden TOEFL, ABD merkezli Educational Testing Services kurumu tarafından organize edilmektedir.
TOEFL TOEFL Sınavının Amacı ve Kullanım Alanları
Amerika, toplamda 50 eyalet ve 300 şehir içeren devasa bir ülke. Hal böyle olunca lisede Amerika’ya gitmek için tercih edebileceğin sayısız alternatifin arasında kaybolmak işten bile değil. Ancak eğitim kalitesini ölçmek için yapılan pek çok araştırmada başı çeken eyaletleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Hem Türkiye'de hem de çoğu ülkede düzenlenen tek TOEFL türü, TOEFL iBT ismiyle tanınan ve özel bir internet ağı üzerinden gerçekleştirilen sınavdır. TOEFL iBT'ye nazaran daha az tercih edilen ve genellikle daha uzun aralıklarla düzenlenen TOEFL PBT kağıt üzerinde gerçekleştirilirken bir diğer sınav türü olan TOEFL CBT bilgisayar üzerinde gerçekleştirilir.
- TOEFL sınavının kullanım alanı oldukça geniştir. Başta ABD üniversiteleri ve ana dili İngilizce olan diğer ülkelerdeki üniversiteler olmak üzere, dünyada 150'yi geçkin ülkede on binden fazla üniversite, öğrenci adaylarından belli bir TOEFL puanı talep etmektedir. Ayrıca çoğu ülke; göçmenlik, oturma ve çalışma izni gibi konularda yüksek TOEFL puanına sahip bireylere öncelik tanıyor.
- TOEFL sınavının geçerli olduğu bir diğer alan da iş başvuruları olarak gösterilebilir. Zira dünya çapında yatırımları olan ve değeri yüzlerce milyar dolar ile ifade edilen şirketlere iş başvurusu yaparken TOEFL skorunun bizzat şirket tarafından talep edilmesi veya TOEFL skoru olan bireylere öncelik verilmesi oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle havacılık sektöründe çalışmayı ve iyi yerlere gelmeyi hedefleyen bireyler için yüksek bir TOEFL puanına sahip olmak müthiş bir avantajdır. Son olarak TOEFL, ülkemizce düzenlenen YDS'nin geçerli olduğu her alanda geçerliliğe sahiptir.
TOEFL Sınav Eğitimi TOEFL Sınavı Kaç Bölümden Oluşur?
TOEFL’a dair en çok merak edilen konu başlıklarından biri de “TOEFL kaç bölümden oluşur?” sorusuyla gündeme geliyor. Bu sorunun yanıtı, en kapsamlı ve en yaygın TOEFL sınavı olan TOEFL iBT için aşağıdaki gibidir:
- Dinleme (Listening) Bölümü
- Okuma(Reading) Bölümü
- Yazma(Writing) Bölümü
- Konuşma(Speaking) Bölümü
TOEFL iBT Sınav
TOEFL sınavının tüm bölümleri aynı gün içerisinde düzenlenir ve toplam sınav süresi 4 saat civarındadır. TOEFL sınavının hangi bölümünde ne kadar süren olacağını ve nasıl bir aşamadan geçeceğini merak ediyorsan aşağıdaki listeyi inceleyebilirsin:
- Dinleme Bölümü: Akademik konuşmalar ve günlük hayattan uzun diyalogların katılımcıya dinletilmesi ile başlayan TOEFL dinleme bölümü sırasında katılımcı not tutmakta serbesttir. Dinleme bölümünde, katılımcılara, soru sayısına göre 41 ila 57 dakika süre verilir.
- Konuşma Bölümü: TOEFL konuşma bölümü ortalama 17 dakika sürer ve bu bölümde katılımcıya yöneltilen soru sayısı 4'tür. Konuşma bölümünün ilk sorusu, katılımcının kendini tanıtması ve kendi fikirlerini açıklaması üzerine yoğunlaşırken diğer üç soru katılımcının okuma ve dinleme becerilerini konuşma becerisiyle birleştirme üzerinedir.
- Okuma Bölümü: Genellikle minimum 600 ve maksimum 700 kelimeden oluşan 3-4 okuma parçasının okunmasını ve parçalara ilişkin test sorularının çözülmesini içerir. Parça başına ortalama ortalama 12 soru sorulur ve toplam soru sayısına göre sınav süresi 54 ila 72 dakika aralığında değişiklik gösterir. Sorular; cümle özetinden metin özetine, referans tespitinden metin eklemeye kadar çeşitli formlarda sorulabilir ve tabii ki katılımcının kelime dağarcığını ölçmek de bu bölümün temel görevlerinden biridir.
- Yazma Bölümü: TOEFL yazma bölümü toplam 50 dakikadan oluşur ve katılımcılardan iki farklı metin oluşturmaları talep edilir. Yazma bölümünün 20 dakikadan oluşan ilk aşaması, katılımcının okuma ve dinleme becerilerini de sınayan bütünleşik bir görev içerir. TOEFL yazma bölümün 30 dakikadan oluşan ikinci aşamasında ise katılımcının sadece yazma becerilerini sergileyeceği bir essay(deneme metni) oluşturması istenir. Deneme metninin konusu TOEFL tarafından belirlenir.
Yukarıdaki bölüm içerikleri, dünya genelindeki en yaygın ve en kapsamlı TOEFL türü olan TOEFL iBT esas alınarak özetlenmiştir. Okuma ve dinleme bölümlerinin ardından onar dakikalık molalar verilir.
TOEFL Sınav TOEFL Sınavında Puanlama
TOEFL sınavında bir katılımcının alabileceği en yüksek puan 120’dir ve puan hesaplama aşaması oldukça kolaydır: Yukarıda bahsi geçen dört sınav bölümünün her biri 30 puan üzerinden değerlendirilir ve katılımcının dört bölümden aldığı toplam puan, resmi puan olarak kayıtlara geçer. Ancak resmi bir puan alabilmek için katılımcının aşağıdaki görevleri mutlaka tamamlamış olması gerekir:
- Okuma bölümünde en az bir soru yanıtlamak
- Dinleme bölümünde en az bir soru yanıtlamak
- Yazma bölümünde en az bir metin yazmak
- Konuşma bölümünde en az bir soru yanıtlamak
TOEFL iBT Sınav TOEFL Sınavı Ne Zaman Yapılır?
TOEFL sınavı, bir yıl içerisinde yaklaşık 60 defa düzenlenir. Bir diğer deyişle her hafta TOEFL sınavına girebilirsin. Kontenjan problemi yaşamak istemeyen adaylara sınav tarihinden 2-3 ay öncesinde başvurularını tamamlamış olmaları tavsiye edilir. TOEFL iBT sınavının sonucu on gün içerisinde açıklanır ve sınav, yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl sonrasına kadar resmi başvurularda kullanılabilir.