GMAT Sınav GMAT Sınav Hazırlık Kursları

GMAT veya uzun ismiyle Graduate Management Admission Test, yurt dışında üniversite okumak isteyen yüz binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen uluslararası bir sınavdır. GMAT sınavı, genel olarak her türden lisans üstü eğitim seviyesi için kullanılabilir. Ancak özellikle yurt dışında MBA yapmak isteyen öğrencilerin mutlaka GMAT sınavına katılması tavsiye ediliyor çünkü gezegenimizin dört bir yanından altı bini aşkın üniversite, MBA(işletme yönetimi yüksek lisansı) programlarına belli bir GMAT skoruna sahip adayları kabul ediyor.

 

GMAT sınav hazırlık kursları, bu sınava disiplinli ve bilinçli bir şekilde hazırlanmak isteyen adaylara hitap ediyor. Peki hemen her ülkede bulunan GMAT hazırlık kurslarının odağındaki GMAT nasıl bir sınavdır? İşte karşında, GMAT sınav içeriğinden sınava hazırlık ipuçlarına, GMAT’ın ne zaman yapılacağından GMAT’ın kaç yıl geçerli olduğuna kadar sınava dair en önemli bilgileri derlediğimiz GMAT rehberi…

GMAT Sınav GMAT Test Sınavının Amacı ve Kullanım Alanları

GMAT sınavı, lisans eğitimini nerede tamamlamış olursa olsun, yüksek lisans eğitimini dünyanın saygın üniversitelerinde tamamlamak isteyen bireylere hitap ediyor. 1953 yılından bu yana ABD’nin en büyük sertifikasyon kurumları tarafından düzenlenmeye devam eden GMAT sınavının amacı, katılımcıların İngilizce ve matematik yeteneklerini ölçmek olarak ifade edilebilir.

GMAT sınavından yüksek bir puan elde eden öğrenciler, İngiltere, Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Kanada ve ABD başta olmak üzere gezegenimizin en önemli ülkelerinde birbirinden kaliteli üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programlarına başvuru yapabilme özgürlüğüne sahip oluyor.

GMAT Sınav GMAT Sınavı Kaç Bölümden Oluşur?

GMAT sınavı, dört bölümden oluşur ve bu dört bölümde toplam 90 soruyu cevaplaman ve iki adet kompozisyon yazman gerekir. GMAT sınavının bölümlerine dair detaylı bilgi almak için aşağıdaki listeye göz atabilirsin:

GMAT sınavı, çoğu uluslararası sınav gibi özenli ve sıkı bir hazırlık dönemi gerektirir. Çünkü GMAT soruları, akademisyen seçmeye yönelik olduğu için titizlikle hazırlanır ve seçici sorulardan oluşur. Ayrıca sınav esnasında, katılımcı, bir kere geçtiği bir soruya tekrar dönemez. Yani katılımcıların boş bıraktığı veya üzerinde yeniden işlem yapmak/düşünmek istediği sorulara geri dönme şansı yoktur.

 

GMAT sınavında yanlış cevaplar katılımcının puanını düşürecektir. Ancak soruları boş bırakmak, yanlış cevap vermekten daha çok puan kaybına sebep olur. Bu yüzden, katılımcılara, tüm soruları mutlaka işaretlemeleri ve boş soru bırakmaktan kaçınmaları tavsiye edilir. GMAT, pek çok özelliğiyle olduğu gibi bu özelliğiyle diğer sınavlardan oldukça farklıdır. 

GMAT Sınav GMAT Sınavı Kaç Bölümden Oluşur?

GMAT sınavının puanlanması, çoğu sınava göre daha karmaşıktır. Her bölüm kendi içerisinde özel bir puan aralığında puanlanır ve ardından ham puanlar belirlenir. Son aşama, ham puanların resmi puana dönüştürülüp resmen ilan edilmesidir.

 

GMAT sınavına katılmış olan bir bireyin resmi puanı minimum 200, maksimum 800 olabilir. Sınavdan çıkan katılımcılara, resmi olmayan sonuç belgesi verilir ancak bu belgenin herhangi bir geçerliliği yoktur, sadece katılımcıların merakını gidermek için sağlanan bir hizmettir. Resmi sonuçlar üç hafta içerisinde açıklanır.

 

GMAT sınavının resmi sonuç belgesinde, katılımcının skoru ve bu skorun yanında bir de yüzdelik ifade vardır. Söz konusu yüzdelik ifade şu şekilde yorumlanır: bir katılımcının GMAT skorunun yanında %97 yazdığını düşünelim. Buradaki %97 ibaresi, katılımcının, sınava girmiş olan tüm katılımcıların %97’sinden daha yüksek bir puan elde etmiş olduğunu gösterir. Yani yüzdelik ifade ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.

GMAT Sınav GMAT Sınavı Ne Zaman Yapılır?

GMAT sınavı, yılın her döneminde sürekli olarak düzenlenen bir sınavdır ve bu sınava ülkemizdeki farklı şehirlerde girmek mümkündür. GMAT sınavı yılın kimi dönemlerinde ayda 5-6 kez kimi dönemlerinde ise 10-12 kez düzenlenebilir.