Almanya Eğitim Sistemi
Disiplin kelimesinin bir ülkeye bürünmüş hali olan Almanya birçok alanda kusursuz işleyen bir düzeneği hakim kılararak dünya lideri oluyor. Almanya, söz konusu eğitim olunca da sistemli yapısıyla diğer ülkelere de örnek oluyor. Dünyanın takip ettiği Almanya eğitim sistemine yabancı öğrencilerin hayran kalması da beklenen bir durum. İşte o öğrenciler her yıl üniversite veya lise eğitimi için Almanya’nın kapısını çalıyor.
İlköğretim ve Ortaöğretim
Avrupa kıtasının süper gücü Almanya, eyalet sistemiyle yönetilen bir ülke.
Her eyaletin ayrı bir eğitim bakanlığı bulunan ve bu yüzden Almanya’da farklı eyaletlerde farklı eğitim sistemleri görülüyor. Ancak yine de ülkenin oturmuş genel bir eğitim sisteminden söz etmek mümkün. Almaya’da her yer yerde zorunlu eğitim altı yaştan başlıyor ve 8-9 yıl sürüyor. Dört yıllık ilkogretim döneminin ardından öğrenciler Hauptschule, Realschule veya Gymnasium olarak gruplara ayrılan üç okul çeşidinden birine devam ediyor. Realschule ve Gymnasium ortalaması yüksek olan öğrenciler tarafından tercih ediliyor.
Almanya eğitim sistemi tartışmasız bir yüksek kalite sunuyor. Öğrencilerin, kademe kademe sosyalleşme ve iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim vardır. Bunun yanında akademik alanda devam etmek veya mesleki pratik okullar ise lisede ayrılıyor. Her eğitim seviyesinde üstün Alman kalitesi taşıyan tüm okullar yabancı öğrenciler tarafından tercih edilmeye devam ediyor. Böylece Almanya’nın eğitim sistemi küresel yönünü güçlendiriyor.
Ortaöğretim Sonrası-Üniversite ve Kolej
- Ağırlıklı olarak devlet üniversitelerinin olduğu Almanya'da lisans eğitimi genel olarak üç yıl sürüyor. Ülkede “Fachhochschule” olarak adlandırılan uygulamalı bilimler üniversitesi kategorisinde hizmet veren üniversitelerin sayısı da çok fazla. Hem teorik hem de pratik odaklı bir eğitim sunan uygulamalı bilimler üniversiteleri, öğrenciyi doğrudan iş yaşamına hazırlıyor. Öğrencinin lisans eğitiminin ardından yüksek lisans yapma hakkı da bulunuyor. Ancak uygulamalı bilimler üniversitelerinin (FH) doktora derecesi verme hakkı yok.
- Almanya yüksek lisans için de yabancı uyruklu öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği bir ülke. Almanya'da tezli yüksek lisansın süresi iki yıl, tezsiz yüksek lisansın süresi ise bir yıl.
- Almanya'da’da, okulların başlangıç tarihi genellikle eylül ayıdır ve okulların çoğu iki ayrı akademik dönemden oluşur.